AZOOSPERMIA TEDAVİSİ VARMIDIR?

Azospermi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Azospermi tedavi yöntemleri, sperm eksikliğinin ortaya çıkış nedenine bağlı olarak çok çeşitlidir. Sebepler kişiden kişiye değişebilir. Bunların belirlenmesi için öncelikle hasta öyküsünün detaylı olarak alınması, hastanın geçmişte yaşadığı enfeksiyonların, geçirdiği ameliyatların öğrenilmesi, genetik yatkınlık durumunun değerlendirilmesi gerekir. Bunlarla birlikte üroloji uzmanının gerçekleştirdiği fiziksel muayene sonucunda sebep belirlenebilir.


Tıkanıklıktan kaynaklanan azosperminin tedavisi cerrahi olarak yapılabilir. Geçmişte yaşanan bir enfeksiyon sonucu ya da doğuştan meydana gelen bir kanal bozukluğu varsa bu durum mikrocerrahi ya da iğne ile sperme girilerek düzeltilebilir. Sinir hasarı nedeniyle testislerden sperm atımı (ejakülasyon) gerçekleştirilemiyorsa sinir hasarına yönelik cerrahi veya ilaç tedavileri denenebilir. Bu yöntemlerle meniye sperm ulaşması sağlanabilir.


Tıkanıklığa bağlı olmayan durumlarında tedavi ile meniye sperm aktarımı sağlanamaz. Ancak cerrahi yöntemlerle testisten hücreler araştırılarak sperm bulunabilir veya üretimi sağlanabilir. Bulunan spermler kullanılarak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olunabilir. Hipofiz bezinden salgılanan, sperm üretimine etkisi olan LH (Lutein yapıcı hormon) ve FSH (Folikül uyarıcı hormon) hormonlarının az bulunması nedeniyle azospermi varsa ilaçla hormon tedavisi gerçekleştirilerek sperm üretimi sağlanabilir.


Azospermi Tespit Edilen Erkekte Sperm Çıkışı Olabilir mi?
Bazı durumlarda erkekte sperm çıkışı görülebilir. Azospermi tanısı konulduktan sonra belirli zamanlarda sperm testi yapılmalıdır. Bu test sonucu sperme rastlanırsa menide az sayıda sperm görülme durumu olarak tanımlanan oligospermi terimi kullanılabilir.
Her Azospermik Erkeğin Durumu Aynı mıdır?
Her azospermik erkeğin durumu aynı değildir. Nedenleri ve tedavisi farklı olabilir. Bazı kişilerde bu hastalığın sebebi kanal tıkanıklığına bağlı olabilirken, bazı kişilerde ise genetik hastalıklar, hormonal bozukluklar gibi tıkanıklığa bağlı olmayabilir. Sebebe bağlı olarak tedavi şekilleri değişebilir.


İlaçla Azospermi Tedavisi Mümkün mü?
Eğer sebep, hormon bozukluğu ise ilaçla tedavi gerçekleştirilebilir. Hipofiz bezinden salgılanan hormonların sperm oluşumu üzerinde etkisi olabilir. Bu hormonların eksikliği durumunda (hipogonadotropik hipogonadizm) sperm üretimi durabilir ve azospermi ortaya çıkabilir. İlaçlar sayesinde hormon seviyelerinin olması gereken düzeylere çıkması sağlanabilir.

Azospermi Tedavisi İle Hamile Kalmak Mümkün mü?
Azospermi tedavisi ile hamile kalmak mümkün olabilir. Eşi azospermik olan kadınlar, eşleri tedavi olduktan sonra hamile kalabilirler. Menide sperm artışı meydana gelmesi sonucu kadın rahmine ulaşan spermler burada yumurta ile döllenebilir. Döllenme sonucu hamile kalınması ile çocuk sahibi olunabilir.



 

Kaynaklar:

Kadıoğlu A, Kandırali E. İnfertilitede (Kısırlık) Erkeğin Rolü. Türk Androloji Derneği. http://www.androloji.org.tr/6/hastalar-icin/26/infertilitede-kisirlik-erkegin-rolu. Erişim tarihi: 7.4.2019.

A Clinical Trial Evaluating the Efficacy of Prolistem® Supplement in Men with Non-Obstructive Azoospermia (Primary Testicular Failure) Alona Feldman, Ph.D.1, IsalmAbuelhija, MD2, She Khalil, MD3, Mahmoud Abuelhija, Ph.D1,4. International Journal of Science and Research (IJSR) ISSN: 2319-7064 SJIF (2022): 7.942

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.